Διακυτταρική επικοινωνία και υγεία του δέρματος –

Διακυτταρική επικοινωνία και υγεία του δέρματος –

Το δέρμα μας είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της εμφάνισής μας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό όργανο στο σώμα μας. Η ομορφιά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του και η υγεία του εξαρτάται από τη σωστή εκτέλεση των λειτουργιών του. Σε αυτή συμβάλλει η ομαλή διακυτταρική επικοινωνία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς της.

Το δέρμα μας, η δυνατή άμυνά μας

Στον ανθρώπινο οργανισμό, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο. Επιπλέον, είναι το όργανο που οριοθετεί και προστατεύει το σώμα μας από το εξωτερικό περιβάλλον και τις απειλές του, όπως για παράδειγμα, τους μικροοργανισμούς, τις χημικές ουσίες και τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το δέρμα, επίσης, δεν επιτρέπει την προς τα έξω απώλεια υγρών, συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας και στην παραγωγή της βιταμίνης D.
Από πλευράς ανατομίας, το δέρμα διαχωρίζεται σε τρεις στιβάδες: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Ως προς τα συστατικά του, αποτελείται από διάφορα είδη κυττάρων, ίνες και χρωστικές.

Διακυτταρική επικοινωνία: Πώς λειτουργεί

Τα κύτταρα είναι προγραμματισμένα να ανταλλάσσουν μηνύματα με τη μορφή χημικών, ηλεκτρικών ή ενεργειακών σημάτων για την εκτέλεση των απαιτούμενων διεργασιών. Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα μετά τη λήψη τους, τα κύτταρα ακολούθως συντονίζονται αποτελεσματικά και τροποποιούν τη συμπεριφορά τους (διαφοροποίηση, πολλαπλασιασμός, στασιμότητα, απόπτωση). Η διαδικασία αποστολής και λήψης μηνυμάτων μεταξύ τους αποκαλείται διακυτταρική επικοινωνία και πραγματοποιείται στην εξωκυττάρια μήτρα με 4 τρόπους:


1. Διακυτταρική αναγνώριση: Με άμεση επαφή και φυσική σύνδεσή τους
2. Παρακρινής αναγνώριση: Με έκκριση μορίων από το σηματοδοτικό κύτταρο και λήψη τους από τα γειτονικά κύτταρα
3. Συναπτική σηματοδότηση: Μέσω συνάψεων του νευρικού συστήματος
4. Εξ αποστάσεως σηματοδότηση: Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος (πχ ορμόνες)

Η σημασία της διακυτταρικής επικοινωνίας στο δέρμα μας
Για να διατηρήσει το δέρμα τον προστατευτικό του ρόλο στον οργανισμό μας, η ομαλή διακυτταρική επικοινωνία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η ικανότητα των κυττάρων να επικοινωνούν γρήγορα και αποτελεσματικά μεταξύ τους ενδυναμώνει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή των απαραίτητων συστατικών, όπως κολλαγόνο και ελαστίνη. Ωστόσο, συχνά αυτή η ικανότητα επηρεάζεται αρνητικά από την κατάσταση της υγείας του οργανισμού, αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες και διαταράσσεται η ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις τα σήματα που εκπέμπει το κύτταρο δεν επαρκούν, τα κύτταρα-αποδέκτες δε διαθέτουν αρκετούς υποδοχείς ή η πληροφορία που λαμβάνουν τα κύτταρα λειτουργεί με ανεπιθύμητο τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα έχει ανάγκη από συστατικά που θα ενισχύσουν τη διακυτταρική επικοινωνία και θα το βοηθήσουν να διατηρηθεί υγιές και όμορφο.

Σύμπλοκο διακυτταρικής επικοινωνίας, μια ακόμα καινοτομία της pHformula
Οι συμπυκνωμένοι οροί HYDRA serum, MELA serum και VITA C serum της pHformula έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να ενισχύουν τη διακυτταρική επικοινωνία. Η σύνθεση των ορών περιέχει το καινοτόμο σύμπλοκο “Cell to Cell”, το οποίο περιλαμβάνει πεπτίδια και πολυσακχαρίτες. Τα συστατικά αυτά βοηθούν τα κύτταρα του δέρματος να επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους και να δρουν συντονισμένα για την αποκατάσταση των φθορών από το πέρασμα του χρόνου. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας δράσης των συστατικών της pHformula, το σύμπλοκο “Cell to Cell” συνεργεί με τα υπόλοιπα συστατικά των συνθέσεων, έτσι ώστε να προάγει τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους.

Περισσότερα

Masterclass in Hyperpigmentation by MELIΝΕ

Masterclass in Hyperpigmentation

Η MELINE® είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως εταιρεία που ειδικεύεται στις θεραπείες λεύκανσης προσώπου και σώματος εξατομικεύοντας τα πρωτόκολλα της βάσει του φωτοτύπου, του είδους της υπερμελάγχρωσης και του σημείου εμφάνισής της.

Read More »
μέλασμα

Λιγότερο γνωστοί παράγοντες που ενεργοποιούν το μέλασμα

ο μέλασμα είναι μια συχνή, διαταραχή της υπερμελάγχρωσης που εκδηλώνεται με κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αντιβράχια. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *