Περιποίηση της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Περιποίηση της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή κάθε γυναίκας, κατά την οποία πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στο σώμα της. Το δέρμα, ως το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες νέες ατέλειες, καθώς κυκλοφορεί περισσότερο αίμα και κατακρατείται περισσότερο νερό και παράλληλα μπορεί να εμφανιστεί η περίφημη «λάμψη της εγκυμοσύνης», όπου η επιδερμίδα είναι πιο λαμπερή από ποτέ.

Ας δούμε ποιες είναι οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως αυτές εκδηλώνονται στο δέρμα.

Υπερμελάγχρωση

Πρώτη στην λίστα είναι η υπερμελάγχρωση. Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενο ενδοκρινικό, μεταβολικό και ανοσολογικό περιβάλλον. Οι δραματικές ορμονικές αλλαγές, προκαλούν αυξημένη παραγωγή μελανίνης η οποία στο 70% των γυναικών προκαλεί σκουρόχρωμες κηλίδες, γνωστές ως πανάδες και μέλασμα στο πρόσωπο. 

Το μέλασμα που ονομάζεται και χλόασμα ή μάσκα της κύησης, έχει την τάση να επιμένει και να μην υποχωρεί μετά το τέλος της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σκούρο φωτότυπο, γεγονός που αποτελεί θεραπευτική πρόκληση. Οι περιοχές αυτές του σκούρου χρώματος είναι γενικά καστανές και συχνά αμφίπλευρες και ομοιογενείς. Η υπερμελάγχρωση που προκαλείται από τις αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα των σπίλων και των φακίδων. Ορισμένες σκουρόχρωμες ελιές, φακίδες και εκ γενετής σημάδια μπορεί να είναι ακίνδυνες. Αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο ή γιατρό για αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα.

Ακνεϊκές Εξάρσεις

Η αύξηση της παραγωγής του σμήγματος προκαλεί εξάρσεις ακμής, που παρατηρούνται συνήθως στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της κύησης μα και κατά την διάρκεια της γαλουχίας. Συμβαίνει ανεξάρτητα με το αν προϋπήρχε ιστορικό ακνεϊκής επιδερμίδας. Η κύρια αιτία της ακμής της εγκυμοσύνης είναι η αύξηση των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με αυτή και ονομάζονται ανδρογόνα. Οι ορμόνες αυτές παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των οργάνων, σε ορισμένες νευρικές λειτουργίες και στη σεξουαλική διαφοροποίηση του εμβρύου, μεταξύ άλλων. Τα ανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη των δερματικών αδένων και την υπερπαραγωγή σμήγματος το οποίο σε συνδυασμό με τα αποβαλλόμενα κύτταρα του δέρματος, φράζει τους πόρους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα οδηγώντας σε φλεγμονή. 

Ξηρότητα

Οι ορμονικές μεταβολές είναι επίσης υπεύθυνες για την ξηρότητα του δέρματος και την απώλεια ελαστικότητας που παρατηρούν κάποιες γυναίκες, καθώς και για τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση. 

Αγγειακές Αλλαγές

Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του μωρού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μέλλουσα μητέρα βιώνει επίσης μια σημαντική αύξηση μεταξύ 40% και 50% στη ροή του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα της. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα και, κυρίως, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διαστέλλονται για να περάσει περισσότερο αίμα. Οι αγγειακές αλλαγές περιλαμβάνουν την εμφάνιση αραχνοειδών αιμαγγειωμάτων στο πρόσωπο (2/3 εγκύους) και κιρσών στα κάτω άκρα. Αξιοσημείωτα σημαντικό παραμένει η επίδραση των ορμονών στην εμφάνιση των κιρσών και των ευρυαγγειών. Η προγεστερόνη προκαλεί διαστολή του τοιχώματος των φλεβών, η οποία προκαλεί αύξηση της διαμέτρου των φλεβών και με τη σειρά της επιβραδύνει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων που καταλήγουν να δημιουργούν μεγαλύτερες φλέβες και, κατά συνέπεια, κιρσούς και ευρυαγγείες. Τα οιστρογόνα, παρά το γεγονός ότι ευνοούν τη φλεβική συστολή, προκαλούν διαστολή και πολλαπλασιασμό των αιμοφόρων αγγείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προκαλούν μεταβολές στην αγγειακή δομή.

Ραγάδες

Οι ραγάδες της εγκυμοσύνης είναι ίσως η πιο γνωστή δερματική αλλαγή της εγκυμοσύνης. Προκαλούνται από ένα συνδυασμό φυσικής διάτασης του δέρματος, το σχίσιμο ορισμένων ινών ιστού που συγκρατούν το δέρμα και τις επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών στην ελαστικότητα του δέρματος. Οι γραμμές αυτές εμφανίζονται στο 90% των εγκύων γυναικών κατά τον 6ο και 7ο μήνα της εγκυμοσύνης πρώτα στο κοιλιακό τοίχωμα και αργότερα εμφανίζονται στο στήθος σε μικρότερο βαθμό και με μικρότερη συχνότητα και σοβαρότητα, μπορεί να παρατηρηθούν και σε άλλες περιοχές του σώματος. Αν και οι ραγάδες είναι συχνές, η παθογένειά τους παραμένει ασαφής. Η μηχανική τάση μπορεί να παίζει παθογενετικό ρόλο καταστρέφοντας τον δερματικό συνδετικό ιστό, καθώς ο επιμήκης άξονας των βλαβών είναι συνήθως προσανατολισμένος κάθετα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διάτασης του δέρματος.

Skincare κατά την κύηση και την γαλουχία

Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος δεν πρέπει να σταματάει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 

Πρέπει να προσαρμόζεται κατάλληλα με βάση δύο παραμέτρους: 

Α. Τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματος της εγκύου 

Β. Την ασφάλεια του εμβρύου

Τρία από τα πιο δημοφιλή συστατικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι η ρετινόλη, το σαλικυλικό οξύ και η υδροκινόνη.  Αν και δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την βλαπτική δράση της τοπικής εφαρμογής, η χρήση κατά την διάρκεια της κύησης θα πρέπει να αποφεύγεται για προληπτικούς λόγους. 

Ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να αντικαταστήσει τα δημοφιλή ρετινοειδή και το σαλικυλικό οξύ είναι η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως Νιασιναμίδιο. Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό συστατικό, που έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει και να επιδιορθώνει αρκετές λειτουργίες του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα αναστείλει την υπερμελάγχρωση, ρυθμίζει την λιπαρότητα, ελέγχει τη φλεγμονή, ενισχύει την άμυνα  και αποκαθιστά τον επιδερμικό φραγμό βοηθώντας το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία και να διατηρείται ενυδατωμένο. Συνιστάται η χρήση της Βιταμίνης Β3 πρωί και βράδυ, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς δεν προκαλεί φωτοευαισθησία.     

Η pHformula, αναγνωρίζοντας τα οφέλη που προσφέρει το νιασιναμίδιο, το ενσωματώνει στις περισσότερες συνθέσεις των θεραπειών της και της δερματικής αγωγής. Μεταξύ αυτών  έχει αναπτύξει μία κρέμα υψηλής συγκέντρωσης σε Βιταμίνη B3 με 24-ώρες ενυδατικές ιδιότητες για να προσφέρει άμεση και εντατική ενυδάτωση. Η ελαφριάς υφής V.I.T.A. B3 24 hour cream περιέχει Νιασιμαμίδιο σε συνταγογραφούμενη ισχύ 5%, που ενεργά οδηγεί στην ανώτερη αποκατάσταση του δέρματος καθώς είναι ιδανική για καθημερινή αλλά και μακράς διάρκειας εφαρμογή. Η σύνθεση της περιλαμβάνει 24-ώρο ενυδατικό σύμπλοκο αποτελούμενο από ένα συνεργικό μείγμα φυσικών ενυδατικών παραγόντων που παρέχει μακράς διάρκειας ενυδάτωση και προστασία στο δέρμα. 

Χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική σύνθεσή της: 

  • Αυξάνει εντατικά την ενυδάτωση κατά 112% μετά από μόνο 2 ώρες.
  • Διατηρεί την υγρασία μέσω της συγκράτησης νερού στο δέρμα. 
  • Προστατεύει το δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τις ελεύθερες ρίζες.
  • Αποκαθιστά την απαλότητα, άνεση και όγκο του δέρματος.
  • Βελτιώνει τον ερεθισμό / κοκκίνισμα λόγω της ροδόχρου νόσου. 
  • Ελαχιστοποιεί τις γεροντικές κηλίδες.

 

Περισσότερα

Masterclass in Hyperpigmentation by MELIΝΕ

Masterclass in Hyperpigmentation

Η MELINE® είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως εταιρεία που ειδικεύεται στις θεραπείες λεύκανσης προσώπου και σώματος εξατομικεύοντας τα πρωτόκολλα της βάσει του φωτοτύπου, του είδους της υπερμελάγχρωσης και του σημείου εμφάνισής της.

Read More »
μέλασμα

Λιγότερο γνωστοί παράγοντες που ενεργοποιούν το μέλασμα

ο μέλασμα είναι μια συχνή, διαταραχή της υπερμελάγχρωσης που εκδηλώνεται με κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αντιβράχια. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *