Το inflammaging και οι συνέπειές του στο δέρμα

Το inflammaging και οι συνέπειές του στο δέρμα

Με την πάροδο του χρόνου, το ανθρώπινο σώμα φθείρεται σταδιακά και χάνει την ικανότητα της επανόρθωσής του. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία της βιολογικής γήρανσης, συχνά επιταχύνεται από αστάθμητους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι το inflammaging, δηλαδή η επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος εξαιτίας κάποιας χρόνιας ήπιας φλεγμονής στο δέρμα, η οποία μάλιστα συχνά δεν παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα φλεγμονώδους αντίδρασης. Έτσι μπορεί να δρα “σιωπηλά” για χρόνια επισπεύδοντας τη γήρανση.

Η έγκαιρη πρόληψη του inflammaging μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη σωστή ενημέρωση: Πώς προκαλείται, πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και πώς θωρακίζουμε το δέρμα μας;

Πώς προκαλείται το inflammaging;

Η λέξη inflammaging προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης inflammation (φλεγμονή) με τη λέξη aging (γήρανση). Είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οφείλεται είτε σε εξωτερικούς παράγοντες (παθογόνοι μικρό-οργανισμοί, περιβαλλοντική ρύπανση, ηλιακή ακτινοβολία κ.α.) είτε σε εσωτερικούς (παθήσεις, άγχος, κάπνισμα). Οι παραπάνω παράγοντες συνδυαστικά ή μόνοι τους ευνοούν την παραγωγή και αύξηση των επιπέδων των προ-φλεγμονωδών μορίων (παράγοντας νέκρωσης όγκου α – TNF-α, ιντερλευκίνη IL-1b, IL-6, IL-10, μετασχηματιστικός αυξητικός παράγοντας-β -TGF-β). Επιπλέον, ενισχύουν το οξειδωτικό στρες που καταβάλλει τα κύτταρα του δέρματος και εμποδίζει την κυτταρική ανανέωση. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες συμβάλλουν δραστικά στην μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η σταδιακή απώλεια ελαστικότητας, πυκνότητας και ζωτικότητας κάνει το δέρμα λεπτό, άτονο και θαμπό, ενώ οι ρυτίδες γίνονται πιο έντονες.

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται το inflammaging;

Η σωστή αντιμετώπιση του inflammaging πραγματοποιείται στοχεύοντας ταυτόχρονα στην αντιγήρανση του δέρματος και στη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης. Σκοπός είναι η απευαισθητοποίηση του δέρματος και η τροφοδοσία του με αντιγηραντικά συστατικά που αποκαθιστούν και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση.

Η pHformula έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα αναδόμησης του δέρματος, το C.R.2 complex, που συνδυάζει ισχυρά αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά και αντιγηραντικα συστατικά, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα αίτια αλλά και τις επιπτώσεις του inflammaging. Η αποκατάσταση της χρόνιας φλεγμονής βελτιώνει τη λειτουργία και την υγεία του δέρματος, ενισχύοντας τον επιδερμικό φραγμό και επιτρέποντας τη μέγιστη αξιοποίηση ενεργών συστατικών για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος είναι εξίσου σημαντική για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση του inflammaging.

Το C.R. recovery είναι η συνταγογραφούμενη do-it-yourself αντιμετώπιση του inflammaging! Ο προσεκτικά μελετημένος συνδυασμός ενεργών συστατικών αποκαθιστά τον ερεθισμό και επιταχύνει την κυτταρική διαφοροποίηση. Το C.R. recovery περιέχει υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης, ένα συστατικό με ισχυρή αντιγηραντική δράση, λακτοβιονικού οξέως, το οποίο δρα αντιοξειδωτικά, και αζελογλυσίνης με αυξημένες μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, το PH-DVC, μοναδικό βιοενεργό σύμπλοκο, μειώνει ακόμα περισσότερο τον ερεθισμό και τη φλεγμονή στις εστίες ερυθρότητας. Η υγιεινή ζωή, η άσκηση, η διαχείριση του στρες και ο ποιοτικός ύπνος ενισχύουν σημαντικά την υγεία του δέρματος.

Άλλος ένας σύμμαχος στην καταπολέμηση του inflammaging είναι και η διατροφή. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, λιπαρά οξέα ω-3/ω-6, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Το πόσιμο συμπλήρωμα διατροφής της pHformula, Liquid life radiance, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αναδόμηση του δέρματος εκ των έσω. Χάρη στην υγρή του σύνθεση, η ημερήσια δόση περιέχει θρεπτικά μικροσυστατικά που αντιστοιχούν σε 20 κάψουλες. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι η μέγιστη απορρόφησή του πραγματοποιείται στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από τη λήψη του, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά μικροσυστατικά του να αξιοποιούνται σε ποσοστό 98%. Το Liquid Life radiance, περιέχει καροτενοειδή (Ασταξανθίνη, Β-καροτένιο, Λουτεΐνη, Λυκοπένιο, Ζεαξανθίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά και εξισορροπούν τον χρωματικό τόνο. Επίσης, στην καινοτόμα σύνθεσή του περιλαμβάνονται Βιοτίνη, Χολίνη, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, Φολικό και Υαλουρονικό Οξύ, Σελήνιο, Πυρίτιο και Ψευδάργυρος.

Προστατεύοντας το δέρμα από το inflammaging

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Οι κατάλληλες συνήθειες περιποίησης προφυλάσσουν τα ευαίσθητα δέρματα από το inflammaging:
50ml-SOS-rescue-cream
Η SOS rescue cream, με Glycofilm, δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος, και λειτουργεί ως ασπίδα κατά του inflammaging. Τα ισχυρά ενυδατικά συστατικά που περιέχει (Υαλουρονικό οξύ, ουρία, βιταμίνη Ε) αντιμετωπίζουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος κάνοντάς την ιδανική για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες.
50ml-SOS-rescue-cream

Η POINT Multi Protect, με πεπτίδια έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει το δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις και την αφυδάτωση, ενώ αποκαθιστά τις βλάβες του.


Το P.O.W.E.R. essence tonic προφυλάσσει την επιδερμίδα από τους ερεθισμούς και την πρόωρη γήρανση καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα θρεπτικά του συστατικά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σύμπλοκα αντιγήρανσης και άμυνας, βελτιώνουν την όψη και την υφή του δέρματος.

Περισσότερα

Masterclass in Hyperpigmentation by MELIΝΕ

Masterclass in Hyperpigmentation

Η MELINE® είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως εταιρεία που ειδικεύεται στις θεραπείες λεύκανσης προσώπου και σώματος εξατομικεύοντας τα πρωτόκολλα της βάσει του φωτοτύπου, του είδους της υπερμελάγχρωσης και του σημείου εμφάνισής της.

Read More »
μέλασμα

Λιγότερο γνωστοί παράγοντες που ενεργοποιούν το μέλασμα

ο μέλασμα είναι μια συχνή, διαταραχή της υπερμελάγχρωσης που εκδηλώνεται με κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αντιβράχια. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *