Η θεραπευτική προσέγγιση για το ξηρό & για το αφυδατωμένο δέρμα

Η θεραπευτική προσέγγιση για το ξηρό & για το αφυδατωμένο δέρμα

Η απρόσκοπτη λειτουργία του υδρολιπιδικού φραγμού είναι η βάση για το υγιές, λαμπερό και ενυδατωμένο δέρμα. Μία διαταραχή του μπορεί να επιφέρει διαδερμική απώλεια του νερού (Transepidermal water loss), αυξημένη τραχύτητα στο δέρμα, κουρασμένη και θαμπή όψη, σημεία πρόωρης γήρανσης. 

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος κυρία Αργυρή Καπελλάρη αναλύει την κλινική εικόνα και την θεραπευτική προσέγγιση για το ξηρό και για το αφυδατωμένο δέρμα. Οι δύο δερματικές καταστάσεις πηγάζουν κυρίως από την ανισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού και μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα.  

Ξηρό ή Αφυδατωμένο Δέρμα;

Η κλινική εικόνα του ξηρού και του αφυδατωμένου δέρματος χαρακτηρίζεται από παρόμοια συμπτώματα, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις που πηγάζουν κυρίως από την ανισορροπία στον υδρολιπιδικού φραγμού.

Ο υδρολιπιδικός φραγμός ή αλλιώς όξινος μανδύας αποτελείται από ένα μείγμα λιπιδίων και νερού. Βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας και συμβάλει στην προστασία του δέρματος από περιβαλλοντικές επιδράσεις, στην διατήρηση της υγρασίας και στην ρύθμιση του pH. Η ισορροπία της υδάτινης και ελαιώδους φάσης του φραγμού είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της υγείας του δέρματος, όταν όμως αυτή διαταραχθεί εμφανίζονται σημάδια ερεθισμού, ευαισθησίας, αφυδάτωσης και ξηρότητας.

Ξηρό Δέρμα 

Το ξηρό δέρμα είναι τύπος δέρματος, που χαρακτηρίζεται από την διαταραχή της ελαιώδους φάσης του υδρολιπιδικού φραγμού με την χρόνια υπο-παραγωγή σμήγματος και φυσικών λιπιδίων που είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της υγρασίας. 

Είναι μια γενετικά προκαθορισμένη κατάσταση που ενδέχεται να επιδεινωθεί με την βιολογική γήρανση,  την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες καθώς και με τη χρήση προϊόντων περιποίησης που απομακρύνουν τα λιπίδια από την επιδερμίδα. Η κλινική εικόνα του ξηρού δέρματος εκδηλώνει κνησμό, αποφολίδωση έχει τραχιά αίσθηση  και εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες. 

Η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση των λιπιδίων του υδρολιπιδικού φραγμού του δέρματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την καθημερινή χορήγηση προϊόντων με μαλακτική δράση, όπως η P.O.S.T. recovery plus πλούσια σε σκουαλάνιο που προσδίδει φυσική θρέψη στο δέρμα.

Μαλακτική, ενυδατική κρέμα P.O.S.T. recovery plus

Αυτή η μαλακτική κρέμα πλούσια σε σκουαλάνιο περιέχει προβιοτικά για την υποστήριξη της φυσικής άμυνας του δέρματος και ενισχύει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Με ένα μοναδικό μείγμα από υγροσκοπικές ουσίες, βοηθά στην άμεση ανακούφιση του δέρματος από την ξηρότητα παρέχοντας εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα επανορθώνει άμεσα τα απαραίτητα λιπίδια για την αμυντική λειτουργία. 

Χάρη στο σκουαλάνιο, ένα φυτικό βιομιμητικό μαλακτικό, προσδίδει φυσική θρέψη στο δέρμα & την αφήνει λεία, ενυδατωμένη και με βελτιωμένη ελαστικότητα. Το σκουαλάνιο είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα δεδομένης της περιεκτικότητάς του σε λιπίδια, συμπεριλαμβανομένου του ελαϊκού, παλμιτικού και λινολεϊκού οξέος ενώ παράλληλα παρέχει αντιοξειδωτικά οφέλη χάρη στις φαινολικές ενώσεις του.

Στην προηγμένη σύνθεση της P.O.S.T. recovery plus συναντώνται τα βακτήρια λακτόκοκκου (LFL). Πρόκειται για ένα προβιοτικό συστατικό με αντιγηραντική δράση στην ανανέωση του δέρματος. Το LFL έχει θετική επίδραση στην επιδερμική ανάπτυξη και στην πάχυνση της κεράτινης στιβάδας, βελτιώνοντας τη συνοχή των κερατινοκυττάρων και την παραγωγή βασικών συστατικών της υγείας του δέρματος. Επιπλέον, διεγείρει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσοποιητική ικανότητα των κυττάρων του δέρματος.

Το έλαιο σπόρων ηλίανθου πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, χρησιμοποιείται τοπικά στη θεραπεία της ανεπάρκειας βασικών λιπαρών οξέων (EFAD), αναστρέφοντας γρήγορα τη διαταραχή, χάρη στην εξαιρετική διαδερμική απορρόφησή του. Βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και ελέγχει την φλεγμονή η οποία δημιουργείται από επιθετικούς παράγοντες (π.χ. UV ακτινοβολία).

Το νιασιναμίδιο και το υαλουρονικό οξύ συμβάλλουν καταλυτικά στην φόρμουλα της P.O.S.T. recovery plus για άμεση και εντατική ενυδάτωση, συγκράτηση της υγρασίας στο δέρμα, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βελτίωση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού, αναστολή της  γλυκοζυλίωση & μείωση των πρώιμων σημείων γήρανσης. 

Αφυδατωμένο Δέρμα

Η αφυδάτωση είναι μια προσωρινή κατάσταση που οφείλεται στην διαταραχή της υδάτινης φάσης του υδρολιπιδικού φραγμού με αποτέλεσμα το δέρμα να έχει απωλέσει την ικανότητα του να συγκρατεί την υγρασία. 

Η αφυδάτωση δεν εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και την συναντάμε ακόμη και σε λιπαρές επιδερμίδες. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο,  η χαμηλή υγρασία, το ζεστό ντουζ, το αλκοόλ, ο καφές ή η  χρήση προϊόντων περιποίησης που δεσμεύουν την υγρασία, λειτουργούν επιβαρυντικά προς την αφυδάτωση του δέρματος. Η κλινική εικόνα του αφυδατωμένου δέρματος παρουσιάζει έλλειψη ελαστικότητας, άτονο και θαμπό χρωματικό τόνο, ευαισθησία, λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Υγιές Δέρμα

Το υγιές δέρμα περιέχει περίπου 30% νερό και είναι αυτό που του χαρίζει σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Για να αποκαταστήσουμε τα επίπεδα υγρασίας και να ανακουφίσουμε το αφυδατωμένο δέρμα αρχικά θα πρέπει να επαναφέρουμε την ισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού και να το τροφοδοτήσουμε με ενυδατικά συστατικά.

Η P.O.S.T. recovery cream πλούσια σε βιταμίνη Β3,  υαλουρονικό και λακτοβιονικό οξύ είναι ιδανική για να αντιμετωπίσει την αφυδάτωση του δέρματος προστατεύοντάς το από την διαδερμική απώλεια νερού.

Ενυδατική κρέμα P.O.S.T. recovery cream

Πλούσια μαλακτική κρέμα αποτελείται από ένα μείγμα από υγροσκοπικές ουσίες που προσφέρουν μέγιστη ενυδάτωση. Βοηθάει στην άμεση ανακούφιση του δέρματος από τη ξηρότητα και προσφέρει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Μια πανίσχυρη φόρμουλα πλούσια σε νιασιναμίδιο. Το νιασιναμίδιο, γνωστό και ως βιταμίνη Β3 ή νικοτινικό οξύ ή νιασιναμίδη, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό πολυλειτουργικό συστατικό που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων είναι η βελτίωση των διεσταλμένων πόρων, του ανομοιόμορφου χρωματικού τόνου, των λεπτών γραμμών, των δυσχρωμιών και του επιδερμικού φραγμού. Η νιασιναμίδη μπορεί επίσης να περιορίσει τη φθορά από τη περιβαλλοντική ρύπανση.

Το πολυ-υδροξύ οξύ, λακτοβιονικό οξύ, παρέχει πολλά οφέλη στο δέρμα συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά αντιγηραντικά οφέλη όπως σύσφιξη, συνολική νεανικότητα του δέρματος, αύξηση του χρόνου ανανέωσης των κυττάρων, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επούλωση πληγών, ισχυρή ενυδάτωση και ενδογενή δέσμευση υγρασίας. Είναι ασφαλές και μη ερεθιστικό. Το γλυκυρρητινικό οξύ έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί ως ένα μοριακό σφουγγάρι, επιτρέποντας την εντατική ενυδάτωση, δημιουργώντας έναν αποτελεσματικό φραγμό για την προστασία του δέρματος.

Στο βίντεο που ακολουθεί η δερματολόγος – αφροδισιολόγος κυρία Αργυρή Καπελλάρη αποσαφηνίζει τις ιδιαιτερότητες στην κλινική εικόνα και στην θεραπευτική προσέγγιση πάντα με γνώμονα την συνολική υγεία του δέρματος.

Περισσότερα

Masterclass in Hyperpigmentation by MELIΝΕ

Masterclass in Hyperpigmentation

Η MELINE® είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως εταιρεία που ειδικεύεται στις θεραπείες λεύκανσης προσώπου και σώματος εξατομικεύοντας τα πρωτόκολλα της βάσει του φωτοτύπου, του είδους της υπερμελάγχρωσης και του σημείου εμφάνισής της.

Read More »
μέλασμα

Λιγότερο γνωστοί παράγοντες που ενεργοποιούν το μέλασμα

ο μέλασμα είναι μια συχνή, διαταραχή της υπερμελάγχρωσης που εκδηλώνεται με κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αντιβράχια. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *