Οι 6 φωτότυποι του δέρματος και η φωτοπροστασία τους –

Οι 6 φωτότυποι του δέρματος και η φωτοπροστασία τους –

Το 1975, ο Thomas Fitzpatrick, ευρύτερα γνωστός ως ο πατέρας της σύγχρονης ακαδημαϊκής δερματολογίας, συσχέτισε την ποσότητα της μελανίνης στο δέρμα με τα αποτελέσματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Με βάση δηλαδή την εκ γενετής απόχρωση του δέρματος, αλλά και των μαλλιών και των ματιών, ο Fitzpatrick ανέδειξε την ένταση των επιδράσεων της έκθεσης στον ήλιο, αναπτύσσοντας μια κλίμακα 6 φωτότυπων δέρματος.

Ποιοι είναι οι 6 φωτότυποι

Φωτότυπος 1 –  Ωχρό δέρμα συχνά με παρουσία φακίδων, μαλλιά ξανθά ή κόκκινα και μάτια μπλε ή πράσινα. Λόγω της ελάχιστης παραγωγής μελανίνης, το δέρμα είναι υπερευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, εξαιρετικά επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα και τις βλάβες που προκαλούν και δε μαυρίζει. Η αντηλιακή του προστασία χρειάζεται να είναι υψηλή (SPF 50+) καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να τηρούνται επιπλέον μέτρα προστασίας (καπέλο, σκιά κτλ.)

Φωτότυπος 2: Ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά ξανθά ή σκούρα ξανθά και μάτια μπλε. Πρόκειται για δέρμα πολύ ευαίσθητο στην έκθεση στον ήλιο, με τάση για εγκαύματα από την ηλιακή ακτινοβολία που κάποιες φορές μαυρίζει, αλλά όχι με γοργούς ρυθμούς. Και σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται ισχυρή αντηλιακή προστασία (SPF 50+)

Φωτότυπος 3: Ανοιχτό καστανό δέρμα, μαλλιά σκούρα ξανθά ή καστανά και μάτια συνήθως καστανά. Αυτό το δέρμα έχει μέτρια ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία, έτσι ώστε κατά κανόνα μαυρίζει εύκολα, αλλά κάποιες φορές καίγεται από τον ήλιο. Απαραίτητη η υψηλή αντηλιακή προστασία (SPF 50+) το καλοκαίρι.

Φωτότυπος 4: Σκούρο καστανό δέρμα, μαλλιά καστανά ή μαύρα και μάτια σκουρόχρωμα. Είναι δέρμα αρκετά ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία, το οποίο μαυρίζει γρήγορα και σταθερά, διατηρώντας το μαύρισμά του, χωρίς τάση για ηλιακά εγκαύματα. Η κατάλληλη για αυτόν τον φωτότυπο αντηλιακή προστασία είναι με δείκτη SPF 30+.

Φωτότυπος 5: Μελαμψό δέρμα, μαλλιά καστανά ή μαύρα και μάτια σκουρόχρωμα. Πρόκειται για δέρμα που μαυρίζει γρήγορα, εύκολα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά τον μειωμένο κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων, συνιστάται αντηλιακή προστασία με δείκτη SPF 20.

Φωτότυπος 6: Μαύρο δέρμα, μαλλιά μαύρα και μάτια σκουρόχρωμα. Η αντοχή αυτού του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η μέγιστη δυνατή, καθώς δεν παθαίνουν εγκαύματα. Ωστόσο, καλό είναι να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανεξαρτήτως φωτότυπου δέρματος, οι συνθέσεις της pHformula αντιμετωπίζουν με επιτυχία τη γήρανση, την υπερμελάγχρωση, την ακμή και τη ροδόχρου ακμή και βοηθούν το δέρμα να ανακτήσει την υγεία και τη λάμψη του.

Αντηλιακό οπωσδήποτε

Η μικρή έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D, αλλά χωρίς προστασία, η ηλιακή ακτινοβολία έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του δέρματός μας. Όλο το χρόνο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον χρόνο παραμονής μας στον ήλιο, αποφεύγοντας τις μεσημεριανές ώρες, επιλέγοντας σκιερά μέρη και φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, φοράμε πάντα αντηλιακό με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας για τον φωτότυπό μας σε κάθε ακάλυπτο σημείο στο σώμα. Για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του ήλιου, επιλέγουμε αντηλιακό με προστασία και από τη UVA και από τη UVB ακτινοβολία και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά. Επίσης, φροντίζουμε περισσότερο για τη φωτοπροστασία του δέρματός μας σε περιπτώσεις επιβαρυμένου ιστορικού υγείας δέρματος και δερματικών διαταραχών.

Δείτε εδώ τη σειρά αντηλιακών συνθέσεων της pHformula και επιλέξτε την κατάλληλη για το δέρμα σας προστασία

Περισσότερα

Masterclass in Hyperpigmentation by MELIΝΕ

Masterclass in Hyperpigmentation

Η MELINE® είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως εταιρεία που ειδικεύεται στις θεραπείες λεύκανσης προσώπου και σώματος εξατομικεύοντας τα πρωτόκολλα της βάσει του φωτοτύπου, του είδους της υπερμελάγχρωσης και του σημείου εμφάνισής της.

Read More »
μέλασμα

Λιγότερο γνωστοί παράγοντες που ενεργοποιούν το μέλασμα

ο μέλασμα είναι μια συχνή, διαταραχή της υπερμελάγχρωσης που εκδηλώνεται με κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αντιβράχια. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *