Πρόληψη της γήρανσης του δέρματος σε νεαρή ηλικία

Πρόληψη της γήρανσης του δέρματος σε νεαρή ηλικία

Τα περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας δίνουν περισσότερο έμφαση στην προστασία και στην ενίσχυση των λειτουργιών του δέρματος, προσαρμόζοντας τη φροντίδα τους στις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της ζωής τους. Ωστόσο, το μυστικό και το ζητούμενο είναι η υγεία του δέρματος να διατηρείται και να παραμένει ανθεκτική στο χρόνο, ώστε το δέρμα να μεγαλώνει φυσικά και όμορφα.

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που δε μπορούμε να αποφύγουμε. Υπάρχει, όμως, τρόπος να επιβραδύνουμε το ρυθμό της, ελέγχοντας τους παράγοντες που την προκαλούν. Μια πολύ καλή λύση είναι να χρησιμοποιούμε τα σύγχρονα φαρμακο-καλλυντικά προϊόντα που συνδυάζουν την έρευνα, την τεχνολογία και την επιστήμη και είναι απολύτως απαραίτητα για την προστασία του δέρματος από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες γήρανσης.

Καθημερινή φροντίδα περιποίησης προσώπου

Ηλικία: 20-30

Η δεκαετία αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να εφαρμόσουμε μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης δέρματος, την οποία πρέπει να ακολουθούμε συστηματικά προκειμένου το δέρμα μας στο μέλλον να μας ευγνωμονεί. Ωστόσο, η επιλογή των προϊόντων θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους δερματολόγους ή αισθητικούς καθώς κάθε δέρμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι με τα προϊόντα της pHformula, τα οποία στηρίζονται στη φιλοσοφία της εξατομικευμένης προσέγγισης και προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στη γήρανση της επιδερμίδας όσο και στην υπερμελάγχρωση, την ακμή και τα πολύ ευαίσθητα δέρματα.

1. Αντηλιακό

Η φωτογήρανση είναι η πιο σημαντική αιτία γήρανσης του δέρματος και το αντηλιακό ο πιο πολύτιμος σύμμαχος για την πρόληψή της. Μιας και η επίδραση του ήλιου στο δέρμα μας είναι αθροιστική (ξεκινάει από τη γέννηση και δε σταματάει ποτέ) συνίσταται να φοράμε αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο, ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες ημέρες, διότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διεισδύουν μέσα από τα σύννεφα και κινητοποιούν μια διαδικασία απελευθέρωσης ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν το κολλαγόνο.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα συνιστούμε την εφαρμογή λεπτόρευστων oil free αντηλιακών που δε φράζουν τους πόρους του δέρματος και περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα ιδανικό αντηλιακό είναι η C.C. cream SPF 30+ με βιταμίνη C και ρετινόλη. Τα αντηλιακά της φίλτρα εμποδίζουν την επιταχυνόμενη γήρανση που οφείλεται κυρίως στις UVA και UVB ακτίνες.

2. Συστηματικός καθαρισμός προσώπου (πρωί και βράδυ)

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά κάθε πρωί και βράδυ. Ωστόσο, χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού, τα οποία δεν περιέχουν σαπωνοποιητικά στοιχεία και δεν αφυδατώνουν το δέρμα. Έτσι, κάθε βράδυ, πριν από την περιποίησή μας, δε θα πρέπει να ξεχνάμε να αφαιρούμε προσεκτικά το μακιγιάζ ώστε το δέρμα μας να είναι καθαρό και να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το E.X.F.O. cleanse της pHformula ρυθμίζει την λιπαρότητα, παρέχει ήπια απολέπιση και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, μέσω των ενζύμων που περιέχονται σε αυτό. Επίσης, αποτελεί ένα αγαπημένο προϊόν που καθαρίζει σε βάθος χωρίς να ξηραίνει καθόλου την επιδερμίδα.

3. Ενυδάτωση

Η διατήρηση της υγρασίας είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 60% νερό, οπότε μια επιδερμίδα χρειάζεται σε μεγάλο ποσοστό ενυδάτωση. Εάν δεν ενυδατώνεται σωστά τότε το δέρμα αρχίζει και γίνεται λιγότερο λαμπερό, πιο θαμπό και ευάλωτο στα σημάδια της γήρανσης.

Σε αυτές τις ηλικίες προτείνουμε τις βιταμινούχες κρέμες VITA B3 creamVITA C cream και VITA D cream της pHformula που παρέχουν 24ωρη ενυδάτωση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Τα πολύ ευαίσθητα και λιπαρά δέρματα χρειάζονται τη βιταμίνη B3 ενώ τα δέρματα με τάση για δυσχρωμίες, τη βιταμίνη C. Επιπλέον, υπάρχει ένα καινοτόμο προϊόν, η VITA D cream, που ενισχύει την απορρόφηση της βιταμίνης D και συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος, προστατεύοντας το μικροβίωμα.

4. Αντιοξειδωτικά συστατικά

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι απαραίτητα στη διατροφή και στην καθημερινή μας περιποίηση διότι δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα της επιδερμίδας μας. Το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό συστατικό είναι η βιταμίνη C ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε ανακαλύψει το φερουλικό οξύ, ένα οξύ με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε στις καλλυντικές συνθέσεις, σταθεροποιεί και διπλασιάζει την ισχύ της.

Σε αυτή την περίπτωση, σας συστήνουμε να φοράτε ένα αντιοξειδωτικό serum κάτω από το αντηλιακό το πρωί και κάτω από την ενυδατική κρέμα το βράδυ όπως το VITA C concentrated corrective serum της pHformula και το HYDRA concentrated corrective serum που περιέχει φερουλικό οξύ, βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ και πεπτίδια.

5. Ρετινοειδή

Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα ρετινοειδή στην εφηβεία τους, όταν εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια ακμής. Κύριος εκπρόσωπός τους είναι η ρετινόλη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α και αγαπημένο συστατικό των δερματολόγων. Επιπλέον, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δράσεως καθώς λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα ανανεώνοντας τα κύτταρα, μειώνοντας τις δυσχρωμίες, ρυθμίζοντας την παραγωγή σμήγματος και ενισχύοντας την παραγωγή του κολλαγόνου.

Για τους αρχάριους, προτείνουμε το C.R. recovery της pHformula που ενώ έχει αρκετά υψηλή συγκέντρωση σε ρετινόλη, η τεχνολογία μεταφοράς (PH-DVC™) δεν προκαλεί ευαισθησία ή ερεθισμό στο δέρμα. Όταν το δέρμα γίνει πιο ανθεκτικό θα πρέπει να εισάγετε την A.C.T.I.V.E. formula που περιέχει ρετινόλη και ΑΗΑ για την αναδόμηση των εσωτερικών στοιβάδων του δέρματος και την άμεση αποκατάσταση των πρώτων σημείων γήρανσης.

Θεραπείες Αναδόμησης

Ηλικία 30-35

Μια ιδιαιτερότητα που έχει αυτή η ηλικία είναι ότι η «βλάβη» που φαίνεται στην επιφάνεια του δέρματος είναι μικρότερη από αυτή που συντελείται στις βαθύτερες στοιβάδες. Σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να ξεκινήσουμε τις θεραπείες αναδόμησης. Με αυτές θα επιταχύνουμε τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και θα αποκαταστήσουμε την «αρχιτεκτονική» του δέρματος, βελτιώνοντας την υγεία και κατ’ επέκταση την εμφάνισή του.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα προτείνουμε τις θεραπείες αναδόμησης A.G.E και M.E.L.A Resurfacing της pHformula. Η καινοτομία αυτών των θεραπειών νέας γενιάς επιτρέπει τη μεταφορά των ενεργών συστατικών της θεραπείας (ΑΗΑ και ρετινόλη) στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, προκαλώντας μικρή ή μηδαμινή απολέπιση, χωρίς να καταστρέφουν και να διαταράσσουν τον επιδερμικό φραγμό.

Οι θεραπείες αναδόμησης ξεκινούν με ένα κύκλο 4 συνεδριών ανά 2 εβδομάδες και κατόπιν αξιολογείται το αποτέλεσμα.

Ηλικία 35-40

Μετά την ηλικία των 35, οι ρυτίδες έκφρασης γίνονται όλο και πιο έντονες ενώ αρχίζει και η απώλεια του όγκου του προσώπου. Το υαλουρονικό οξύ που παράγεται είναι λιγότερο από αυτό που καταστρέφεται καθημερινά με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αρνητικό ισοζύγιο.

Δεδομένου ότι η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης προσαρμόζεται ανάλογα και γίνεται πιο εντατική κρίνεται απαραίτητο να ξεκινήσουμε τις θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη και δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα:

1. Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη

Οι ρυτίδες του προσώπου διαχωρίζονται σε δυναμικές, δηλαδή σε αυτές που σχηματίζονται κατά την κίνηση και σε στατικές, σε αυτές που διαφαίνονται σε κατάσταση ηρεμίας. Οι στατικές ρυτίδες που σχηματίζονται ανάλογα με τα σημεία δείχνουν το πρόσωπο θυμωμένο, λυπημένο και κουρασμένο.

Η ηλικία έναρξης της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το επίπεδο της φωτογήρανσης, και συνήθειες όπως το κάπνισμα, o τύπος του δέρματος κ.ά. ενώ στόχος αυτής της θεραπείας είναι η διατήρηση της αρμονίας και το φυσικό αποτέλεσμα. Οι ποσότητες και τα σημεία στα οποία εφαρμόζεται η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (BOTOX-DYSPORT) εξατομικεύονται, δίνοντας μεγάλη προσοχή στις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου.

2. Θεραπεία με δερματικά εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος

Σήμερα γνωρίζουμε αρκετά πράγματα σχετικά με το πώς γερνάει το πρόσωπο. Η γήρανση του προσώπου είναι μια ογκομετρική γήρανση, η οποία ξεκινάει από τα οστά. Συγκεκριμένα, γίνονται κάποιες αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωση του δέρματος:

A. Τα οστά του κρανίου συρρικνώνονται

B. Ο λιπώδης ιστός απορροφάται

C. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνονται

Η σύγχρονη προσέγγιση σήμερα δεν είναι να «γεμίζουμε» τις ρυτίδες αλλά να τις αντιμετωπίζουμε με το σωστό τρόπο. Η χρήση των ενέσιμων δερματικών εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος πρέπει να γίνεται με γνώση, εμπειρία και αξιοπιστία, ασφαλή υλικά, κατόπιν προσεκτικής επιλογής και με βάση το κάθε περιστατικό μεμονωμένα.

Ο χρυσός κανόνας είναι το «less is more» με πρωταρχικό στόχο το φυσικό και αρμονικό για το πρόσωπο αποτέλεσμα. Εξάλλου, οι αισθητικές θεραπείες πρέπει να ξεκουράζουν το πρόσωπο, χωρίς να μπορούν να γίνουν αντιληπτές!

Μάθετε περισσότερα από την Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Δρ. Μαρία Μηλίγκου, στο ακόλουθο video

Περισσότερα

Masterclass in Hyperpigmentation by MELIΝΕ

Masterclass in Hyperpigmentation

Η MELINE® είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως εταιρεία που ειδικεύεται στις θεραπείες λεύκανσης προσώπου και σώματος εξατομικεύοντας τα πρωτόκολλα της βάσει του φωτοτύπου, του είδους της υπερμελάγχρωσης και του σημείου εμφάνισής της.

Read More »
μέλασμα

Λιγότερο γνωστοί παράγοντες που ενεργοποιούν το μέλασμα

ο μέλασμα είναι μια συχνή, διαταραχή της υπερμελάγχρωσης που εκδηλώνεται με κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αντιβράχια. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες και γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *