Υπάρχει;
Η προσεκτική παρατήρηση του προσώπου, οδηγεί στην διαπίστωση πως τα χαρακτηριστικά μας δεν είναι πανομοιότυπα και στις δύο πλευρές.
Τα σημεία όπου είναι πιο ευδιάκριτη η ασυμμετρία είναι συνήθως τα φρύδια, η περιοχή των ματιών, η μύτη, τα χείλη, οι παρειές, το περίγραμμα του προσώπου και το πηγούνι.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ασύμμετρο πρόσωπο και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν μια «καλή» και μια «κακή» πλευρά.
Τι προκαλεί την μη παθολογική ασυμμετρία;
ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.
Οι ενδογενείς παράγοντες, της μη παθογενούς ασυμμετρίας, σχετίζονται με το πως αναπτύσσεται κατά την εμβρυολογική περίοδο το κρανίο, το πρόσωπο και ο λαιμός. Το κεφάλι σχηματίζεται από την ένωση δύο ημισφαιρίων, το ένα εκ των οποίων είναι πάντα ελαφρώς μεγαλύτερο.
Η ασυμμετρία αυτή μπορεί να γίνει πιο εμφανής κατά τα πρώτα 14-17 χρόνια. Μετά από αυτό το σημείο, τα χαρακτηριστικά του προσώπου σταματούν να αλλάζουν, επομένως είναι απίθανο να παρατηρήσετε περαιτέρω ασυμμετρίες… μέχρι τα πειστήρια του χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους!
Το δέρμα του πρόσωπο αποτελείται από τρία διαφορετικά «στρώματα»:
Την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό και τέλος τα οστά.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα τρία αυτά στρώματα «ακολουθούν». Η δομή των οστών αλλάζει, το λίπος και οι μύες μεταβάλλονται & τα αποθέματα κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται στο δέρμα οδηγώντας σε απώλεια σφριγηλότητας και ελαστικότητας.
Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μην παρατηρήσουμε κάποια ασυμμετρία μέχρι τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν τι ακριβώς τους ενοχλεί στην εμφάνισή τους απλώς νιώθουν ότι ξαφνικά δεν μοιάζουν με τον εαυτό τους.
ΕΠΙΚΤΗΤΟΙ Ή ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Αφορά σε ασυμμετρία του προσώπου λόγω κάποιων επιδράσεων που σχετίζονται με εξωτερικές αιτίες όπως για παράδειγμα: τραυματισμός, φλεγμονή, κάταγμα, γναθοπροσωπικές δυσλειτουργίες, προβλήματα όρασης ή ακόμη και φαινομενικά αθώες προσωπικές συνήθειες κατά τις οποίες χρησιμοποιούμε συστηματικά την μια πλευρά του προσώπου.
Πώς διορθώνεται η ασυμμετρία του προσώπου
Σε κάποιο βαθμό, η μη παθολογική ασυμμετρία του προσώπου, μπορεί να βελτιωθεί. Υπάρχουν διάφορες επιλογές, οι οποίες αποκαθιστούν τη φθορά στον μαλακό ιστό ή το δέρμα (η αλλαγή της δομής των οστών απαιτεί επανορθωτική χειρουργική επέμβαση και εφαρμόζεται σε ακραία ασυμμετρία).
Η λιπομεταφορά, τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος και οι θεραπείες αναδόμησης δέρματος ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ήπιας ασυμμετρίας στο πρόσωπο.
Λιπομεταφορά
Η μεταφορά λίπους στο πρόσωπο, από άλλο σημείο του σώματος, είναι μια διαδεδομένη επιλογή και εφαρμόζεται στις κοιλότητες γύρω από τα μάτια, στο μέσο πρόσωπο, στη γραμμή της κάτω γνάθου ή ακόμα και στους κροτάφους για να βοηθήσει στη δημιουργία συμμετρίας.
Σε αυτή την επιλογή, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει το λίπος καθώς και από την κατάσταση του δέρματος.
Εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος
Η διόρθωση της ασυμμετρίας του προσώπου με εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος είναι εξαιρετικά δημοφιλής και αποτελεσματική ενώ παράλληλα αποτελεί μια ήπια επεμβατική επιλογή.
Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να εγχυθούν βαθιά στο δέρμα, στο μέσο τριτημόριο του προσώπου όπως τα ζυγωματικά και στο κάτω τριτημόριο του προσώπου όπως είναι το πηγούνι και οι γωνίες της κάτω γνάθου.
Μπορούν επίσης να δράσουν πιο επιφανειακά «γεμίζοντας» τις κοιλότητες γύρω από τα μάτια ή στην περιοχή της μύτη για να βελτιώσουν το σχήμα της.
Θεραπείες Αναδόμησης Δέρματος
Διεγείροντας τους φυσικούς μηχανισμούς του δέρματος που παράγουν κολλαγόνο κι ελαστίνη, μέσω των θεραπειών αναδόμησης της pHformula, μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ασυμμετρία η οποία προκαλείται εξαιτίας της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
Βασιζόμενες στην τεχνολογία της αναγεννητικής ιατρικής οι θεραπείες αναδόμησης προσδίδουν μια φυσικά αναζωογονημένη επιδερμίδα, απαλλαγμένη από λεπτές γραμμές και ρυτίδες ενώ παράλληλα αποκαθιστούν την ζωντάνια και την λάμψη του δέρματος.
Στο τέλος της ημέρας, κάποιες ασυμμετρίες του προσώπου είναι φυσιολογικές και εντάσσονται στα πλαίσια της μοναδικότητας του κάθε προσώπου. Σίγουρα μπορούμε να παρέμβουμε και να τις μετριάσουμε, όμως ένα απολύτως συμμετρικό πρόσωπο ίσως να μην ήταν και τόσο γοητευτικό. Αυτές οι μικρές διαφορές είναι που μας κάνουν μοναδικούς, είναι στοιχείο της προσωπικότητας μας και φυσικά στοιχείο της ομορφιάς μας.